Lär dig hoppa med mountainbike

Lär dig hoppa med mountainbike

Många som köper en mountainbike lockas av möjligheterna till extremåkning. Förutom att den klarar av mycket tuff terräng i skog och mark, går den även att hoppa ganska långt med. Att lära sig att hoppa med mountainbike behöver inte vara jättesvårt, men det är viktigt att göra det säkert från början. Vissa väljer att köra mindre hopp ute i skogen, medan andra lockas till stora, anlagda hopp på banor.

Gör dig och cykeln redo

Att se till att cykeln är i gott skick är något som är viktigt i allmänhet när man ska cykla med mountainbike. Ofta cyklar man ju just i ganska tuff terräng, vilket ställer krav på att allt fungerar och sitter som det ska. När det kommer till att hoppa är det ännu viktigare. Cykeln ska vara i mycket bra skick för att du ska kunna hoppa säkert. Försök dig inte på ett stort hopp om du inte har kollat cykeln på förhand. När du landar kommer väldigt mycket kraft att belasta stötdämpare och resten av din mountainbike.

Försök dig inte på hoppen för tidigt

Du bör ha god erfarenhet av mountainbike innan du ger dig på ett större hopp. Om du inte känner att du har det, bör du träna en hel del innan du bestämmer dig för att hoppa. Om du gör det för tidigt finns en ganska stor risk att du inte klarar landningen och gör illa dig. Något annat som är bra att tänka på är din fysiska form i övrigt. För att kunna hoppa bra på lite större hopp bör man vara i form, helt enkelt.

Visualisera hoppet innan

Innan du ger dig på hoppet bör du visualisera alla delar av det. Planera rutt och hastighet fram till rampen och tänk hur landningen kommer att se ut. Många brukar säga att om man inte kan se sig själv landa säkert, bör man inte testa på hoppet.

Även om du kan se dig själv landa säkert, bör du inte ge dig på de största hoppen på en gång. Börja med mindre och låga hopp med en säker omgivning (det vill säga inga branta sluttningar vid sidan om hoppet, till exempel).

Om att köpa fastighet

Det kan vara en stor utmaning att faktiskt hitta ett hus som kommer att passa era behov och därför är det bra att titta sig runt ordentligt innan man bestämmer sig för att slå till på ett visst hus. På vår hemsida så kommer ni att hitta mer information om vad ni ska tänka på när ni går på visningarna för att se till att det huset som ni bestämmer er för att köpa verkligen kommer att matcha era behov.

Men innan ni ens kan gå på visningar så måste ni först och främst hitta ett hus som ni vill gå och titta på. Om ni använder er av en service som Hemnet så kommer ni att kunna leta på nätet mellan flera olika bostadsrätter, villor, fritidshus och tomter. Om ni bestämmer er för att använda er av Hemnet för att hitta det hus som ni kanske vill köpa så behöver ni inte oroa er för att missa ett bra erbjudande då denna hemsida uppdateras dygnet runt så att ni alltid kan ta del av de nyaste annonserna. Vid försäljning kan en duktig mäklare hjälpa till med allt som behövs.

Få bolån

Det finns en hel del att ha med i beräkningarna när man skall skaffa bolån. Ett lånelöfte kan gå snabbt att få, men villkoren är inte alltid fasta. Det finns en hel del som kan göras i fråga om räntor och villkor för att få ett bra bolån utan onödiga räntekostnader. Om man tar ett lån som är högt i relation till ekonomin, finns en orsak till försiktighet i de fall räntan stiger. För den med en bankrelation sedan tidigare kan förutsättningarna vara bra. Detsamma gäller ifall man sätter sig in i avtalen ordentligt. Här finns bolånetips som kan visa sig utmärkt effektiva. Besök länken för information.

Besiktning av bostad

Råkar ni vara ett par som äntligen ska försöka förverkliga er dröm om ett perfekt hus så ska ni inte glömma bort att få huset som ni funderar på att köpa undersökt innan ni skriver under några papper. Ibland kan man bli alldeles för lycklig över att äntligen hitta ett hus som matchar era behov och budget och man vågar kanske inte vänta med att en undersökning ska äga rum. Men om ni inte ser till att er framtida bostad blir undersökt av en besiktningsman så har ni inte rätt till någon ersättning av säljaren om ni senare skulle upptäcka ett fel som en besiktningsman hade sett under en rutininspektion.

Om ni har bestämt er för att köpa ett hus behöver ni inte en besiktningsman för att kunna upptäcka många vanliga fel. Allt ni behöver göra är att vara uppmärksam och till exempel göra sådana enkla saker som att spola i toaletten, titta bakom tavlor och under mattor, skruva på kranar och håll allmänt ögonen öppna när ni granskar huset. Glöm inte bort att även om säljaren har besiktigat huset så har ni fortfarande kvar ansvaret att allt är som det ska innan ni skriver på papperna, för då kommer ansvaret på eventuella fel direkt gå över till er.

Om ni ordnar så att en besiktningsman kommer ut till det hus som ni funderar på att köpa så kan denna inspektion leda till att besiktningsmannen anmärker på något som behöver åtgärdas. Vissa av dessa anmärkningar som besiktningsmannen gör kan vara direkta fel på huset som behöver åtgärdas. Det finns också mindre saker som en besiktningsman kan anmärka på som kan vara antydningar till problem. När detta kommer fram så är det bra om ni ser vilka kostnader som kommer följa med dessa reparationer.

Vi hoppas att ert hus är just vad ni drömt!

Sträckfilm – för säkrare frakt och förvaring

Sträckfilm är det perfekta valet om du behöver förpacka varor på ett säkert men ekonomiskt sätt, både för frakt och för förvaring. Här berättar vi mer om vad sträckfilm är och hur du kan använda det.

Sträckfilm är ett slags plastfolie som utmärker sig för att vara extra hållbart och elastiskt. Den tillverkas i många olika tjocklekar och storlekar, och används för att förpacka många olika typer av föremål, allt från höbalar till varor som ska staplas och förvaras på ett lager. Utvecklingen går framåt och sträckfilmen blir mer och mer hållbar och smidig att använda. Det senaste är sträckfilm med nanoteknik. 

Användningsområden

När du ska frakta föremål är det viktigt att de är ordentligt förpackade så att de skyddas mot eventuella skador vid frakten. Ett effektivt sätt att skydda varorna på är att använda sträckfilm. Men kanske behöver du inte frakta varorna, utan ska bara förvara dem på ett lager? Även i dessa fall är det bra att förpacka dem i sträckfilm. På så vis undviker du att de utsätts för fukt eller damm eller annan yttre påverkan, och försäkrar dig om att varor som ska säljas håller sig i fint skick innan de plockas ut i affären.

Att använda olika typer av sträckfilm

Som hörs på namnet, bör du se till att sträcka ut sträckfilmen ordentligt kring det föremål du vill förpacka. Sträckfilmen kommer sedan att sluta tätt kring föremålet. Hur du använder sträckfilmen beror mycket på hur stor det föremål du behöver förpacka är. Det finns handsträckfilm och maskinsträckfilm. Handsträckfilm är främst för mindre varor, och du applicerar den manuellt. Maskinsträckfilmer är främst för större varor, och appliceras med hjälp av en maskin. Om du ska förpacka matvaror eller andra föremål som behöver ventilering, kan du använda en sträckfilm med hål för ventilering. Utöver dessa typer av sträckfilm finns det även fibersträckfilm, som är extra hållbar men också extra lätt. Denna finns att köpa både som handsträckfilm och som maskinsträckfilm.

Du kan alltid höra av dig till en återförsäljare av sträckfilm och berätta vad du behöver använda den till, så kan de hjälpa dig hitta den sträckfilm som passar bäst för ditt ändamål, och så får du en sträckfilm med den tjocklek, styrka och ventilering som du behöver. Om du har ett kontinuerligt behov av att använda sträckfilm i din verksamhet kan du investera i en sträckfilmsmaskin.

Olika typer av aktiefonder

När du bestämmer dig för att investera i en aktiefond kan du gå tillväga på flera olika sätt för att göra detta. Du kan bland annat investera genom att öppna ett konto direkt hos ett fondbolag, eller genom att köpa andelar i en aktiefond genom en förmedlingstjänst. Det finns flera olika typer av aktiefonder och här går vi igenom några av dessa.

Aktiefonder med fokus på geografiska marknader

  • Internationella aktiefonder är fonder som placerar i aktier hemmahörande i andra länder än Sverige.
  • Globala aktiefonder kallas de fonder som placerar i aktier runtom i världen, inklusive i svenska företag. Fokus ligger dock generellt på utländska aktier, och dessa utgör vanligtvis till omkring 80 procent eller mer av fondportföljen.
  • Inhemska aktiefonder placerar enbart i svenska aktier.

Aktiefonder med fokus på marknadsvärde

  • Mega Cap-fonder placerar i de allra största företagen i världen, till exempel Walmart.
  • Large Cap-fonder är fonder som placerar i företag med ett stort marknadsvärde.
  • Mid Cap-fonder placerar i företag med ett medelstort marknadsvärde.
  • Small Cap-fonder kallas de fonder som placerar i företag med ett mindre marknadsvärde.
  • Micro Cap-fonder placerar uteslutande i bolag som har ett väldigt lågt marknadsvärde.

Andra aktiefonder

Vissa aktiefonder har en särskild inriktning på sina investeringar, till exempel privatägda bolag, tillväxtmarknader, indexfonder eller företag i vissa branscher.

Advisors fondförvaltning

Den svenska fondförvaltaren Advisor har lång erfarenhet av fondförvaltning. Bolaget förvaltar de tre fonderna Advisor Multihedge, Advisor Multihedge X2 och Advisor Världen. Dessa fonder gör det möjligt för Advisor att tillhandahålla en heltäckande lösning för fondförvaltning: både traditionellt fondsparande och PPM-sparande. Advisor har idag omkring 50 000 kunder och förvaltar ett kapital som uppgår till ungefär 10 miljarder kronor.

Advisors fondförvaltning började i maj 2011, då den globala aktiefonden Advisor Världen blev bolagets första fond att bildas. Bolaget har dock varit verksamt sedan 1997 och sedan dess ägnat sig åt försäkringsförmedling, kapitalförvaltning och fondförvaltning. Advisor samarbetar med fondförmedlarna Nordnet och Fondmarkanden, vilket gör att du kan använda någon av dessa tjänster för att placera i Advisor Multihedge eller Advisor Världen. Advisors fondförvaltning har ett långsiktigt tänk, vilket genomsyrar fondbolagets hela verksamhet – från det traditionella fondsparandet till pensionssparandet.

Generellt om Göteborgs ekonomi

Göteborg är staden på andra sidan av Sverige brukar Stockholmare säga. Göteborgare menar att de är Sveriges framsida. Oavsett hur man ser på det eller hur invecklad man är i den patriotiska striden mellan de två storstäderna så kan man inte förneka att Göteborg är en viktig stad i Sverige. Göteborg är Sveriges näst största stad och har ett näringsliv som blomstrar. I den här texten pratar vi lite generellt om staden ekonomi och ger en kort inblick i den.

Regionens ekonomi växer

Göteborg är känt för sina många storindustrier, och många olika branscher finns i staden och runt om den, i regionen. Man kan tro att storföretag i regionen, som Volvo och SKF dominerar men Göteborgs näringsliv är större än så med flera branscher och företag, stora som små. Med andra ord hittar man här ett diversifierat näringsliv med alla möjliga varor och tjänster i utbudet. Och statistiken visar på att stadens ekonomi går åt rätt riktning: Det registreras ständigt nya arbetsställen och tillväxten i regionen ökar. Att nya arbeten skapas är ett resultat på tillväxten och gör det möjligt för staden att växa ännu mer i sin ekonomi. Generellt sätt är det branschernas finansiella verksamhet och företagstjänster som ökar mest. Det är med andra ord i den privata sektorn som pengarna finns och där vinsterna görs. Detta ger fördelar till hela regionen eftersom det oftast är företagen som är drivande i innovation och utveckling. Vinsterna används för utveckling inom företaget, men denna utveckling får hela regionen att växa i sin ekonomi.